Sikker ejendom - Blog om videoovervågning og alarm.

Videoovervågning – den komplette guide

VideoovervågningNår første beslutningen af taget, om at der skal installeres videoovervågning i det private hjem eller i virksomheden oplever mange, at det er en jungle at finde den løsning, der kan dække det specifikke behov uden, at det vælter budgettet. I denne artikel vil vi give dig nogle gode råd til, hvad du bør overveje, før du investerer i videoovervågning for på den måde at sikre, at du får den rette løsning, der rent faktisk dækker dit behov – hverken mere eller mindre.

 

Helt overordnet findes der to kategorier inden for videoovervågning, nemlig analog og digital videoovervågning. De har hver især deres fordele og ulempe, som er gennemgået i det nedenstående. Vi starter ud med den analoge teknologi.

Analog videoovervågning – udbredt og prisbillig løsning

Denne type videoovervågning er den traditionelle slags, der har været på markedet i mange år, og derfor findes til forholdsvis lave priser. Teknologien er blevet forbedret betydeligt inden for de seneste år, men det centrale ved denne type videoovervågning er et forholdsvis simpelt kamera, der sender et analogt signal. Signalet kan eksempelvis kobles direkte til et tv eller til en harddiskoptager.

Da der er tale om et meget simpelt signal er den generelle opsætning af at et analogt videoovervågningssystem ligeledes simpel. Et typisk analogt system består af et antal kameraer, der er tilsluttet til en harddiskoptager, der uden videre opsætning kan optage efter montering. Selvom at der er tale om et analogt signal fra kameraerne bliver optagelserne gemt digital på en harddisk, hvilket typisk giver mulighed for at lagre flere ugers optagelse. Derudover har den nye teknologi givet mulighed for at de analoge harddiskoptagere har fået netværkstilslutning således at optagelser og live-visning kan tilgåes fra PC’er på det lokale netværk samt gennem internettet, sågår fra Iphone og Android-telefoner.
Kablingen af de analoge videoovervågningssystemer foregår typisk via såkaldte kombi-kabler, der indeholder signalkabel(coax) samt strøm. Dermed skal du kun trække ét kabel til hvert kamera, og strømforsyningen kan placeres centralt ved harddiskoptageren.
Den typisk opløsning på et analogt overvågningskamera er på 600 tv-linjer, hvilket svarer til en opløsning på 704×576 pixel. Dette svarer til en opløsning på 0,4 megapixel.

Fordelen ved traditionel overvågning, der kører på et lukket system med almindelig coax-systemer er groft sagt, at det er enkelt, har en lav pris og er stabilt. Ulempen er som tidligere nævnt, at opløsningen ikke er specielt høj, men det er der ved at blive gjort noget ved. Såkaldt HD-CCTV er på vej frem, hvilket er en koncept, som kombinerer den høje opløsning kendt fra IP og enkeltheden og stabiliteten kendt fra den analoge overvågning.

 

Opsummering for analog overvågning

Fordele:

 • Billigere kameraer og harddiskoptagere sammenlignet med netværksbaseret overvågning
 • Nem installation
 • Kamera kan sluttes direkte til fjernsyn
 • Stort udvalg og sjældent kompabilitetsproblemer
Ulemper:
 • Lavere opløsning end netværksbaserede kameraer
 • Hvert kamera kan ikke konfigureres selvstændigt

Læs vores specifikke guide til: valg af overvågningskamera

 

Netværksbaseret videoovervågning – fleksibel løsning med mange muligheder

For bare fem år siden var der ikke mange, der spåede IP-overvågning en særlig stor andel af markedet for videoovervågning. Den gang var standardopløsningen på et IP-kamera og et analogt overvågningskamera stort set den samme, men prisen på IP-kameraet var langt højere. I dag fås almindelige IP-kameraer i 2 megapixel (professionelle kameraer endnu højere), mens de fleste analoge overvågningskameraer stadig befinder sig et stykke under 1 megapixel.

Udviklingen af IP-teknologien er samtidig i fuld sving. Et 1,3 megapixel IP-kamera koster i dag det samme som tilsvarendede kamera med VGA-opløsning(0,3 megapixel) gjorde for to år siden. Med andre ord er prisen på IP-overvågning stadig forholdsvis høj, men man får betydeligt mere for pengene. Den primære grund til IP-kameraers hastigt voksende popularitet skyldes den høje opløsning. De almindelige kameraer ligger på mellem 1-2 megapixel, hvilket giver en detaljeringsgrad, der er de analoge kameraer overlegne.

Fælles for IP-kameraerne er at de alle har indbygget en lille computer der håndtere videooptagelserne. Dermed kan optagelserne ofte lagres på et SD-kort direkte på kameraet og sendes videre enten til en PC, NAS eller IP-baseret netværksoptager.

De totale omkostninger

Ud over den højere opløsning på IP-kameraer, ligger der også mange muligheder i at de er skabt til netværkstilslutning.
Når der investeres i overvågning, er det ikke kun de enkelte produkters pris, der må tages i betragtning. Der må ligeledes påregnes et tidsforbrug til kabeltræk. Denne opgave er besværlig, og kabler er generelt ikke pæne at kigge på. Dette får mange til at efterspørge en løsning, som ikke byder på sådanne ulemper. Et IP-kamera kan benytte et eksisterende lokalt netværk, enten trådløst eller via kabel. Da langt de fleste husstande samt virksomheder allerede har et sådant netværk, er det ikke længere nødvendigt at trække kabler. Derfor kan opsætning af overvågning ske på ganske kort tid, og der spares derfor penge på installationen.

IP har også sine udfordringer

Mange IP-kameraer findes i dag i 2, 3 og 5 megapixel, og det er ofte opløsningen, som er det afgørende parameter for mange kunder. Højere opløsning betyder større mængder data, som både skal sendes over netværket og lagres – det giver selvsagt sine udfordringer, hvis man har mange kameraer og måske andre enheder på netværket, som ofte sender/modtager store mængder data. Hvis man anvender kameraer med høj opløsning, og man ønsker at streame signalet over internettet stiller det meget høje krav til internetforbindelsens båndbredde. Således kræves der eksempelvis 50 mb/s upload, hvis der sendes signal fra 4 kamera på 5 megapixel med 15 billeder i sekundet(et ekstremt eksempel for at understrege pointen).
Prisen er naturligvis også en faktor ved anskaffelse af videoovervågning, men den er på vej ned, og tager man udgangspunkt i de samlede omkostninger ved installation af videoovervågning, kan en IP-løsning mange gange konkurrere med analoge løsninger.

 

Opsummering for IP-baseret videoovervågning

Fordele:

 • Højere opløsning end analog videoovervågning
 • Kameraerne kan tilgåes og konfigureres enkelvis igennem browser
 • Videosignalet kan sendes igennem eksisterende netværk
 • Alsidig løsning i forhold til lagring af optagelser, hvilket kan ske på PC, NAS, FTP-server eller netværksoptager
Ulemper:
 • Generelt er IP-overvågning dyrere end de tilsvarende analoge løsninger
 • De mange muligheder gør ofte konfigurationen mere omfattende end ved analog videoovervågning

Læs også vores specifikke guide til: valg af IP-kamera

 

Valg af videoovervågning

Anvendelsesområdet afgører kameratypen
Som det fremgår af det ovenstående findes der flere forskellige typer af videoovervågning, der hver har deres fordele og ulempe. Derfor er valget af kamera altid afhængigt af anvendelsesområdet. Skal det bruges til specifikke opgaver, såsom genkendelse af biler eller nummerplader i en indkørsel, eller mere overordnede overvågningsformål, eksempelvis dokumentation af tyveri eller slagsmål i nattelivet. Her er typen af videoovervågning helt afgørende i forhold til, hvilken detaljeringsgrad, zoom-muligheder og nattesyn, der ønskes. Her kan man naturligvis sagtens blande forskellige kameratyper til det samlede videoovervågningssystem.
Ud over kameratypen er antallet af overvågningskameraer naturligvis også en faktor. Her kan valget for eksempel stå imellem, om du ønsker flere billigere enheder, der dækker mindre områder, eller få dyre enheder, der kan filme i høj kvalitet og eventuelt har gode zoom og nightvision-egenskaber, så et stort område kan dækkes.

Opløsning er ikke ensbetydende med kvalitet

Opløsning er naturligvis en faktor for den endelige billedkvalitet, især for detaljeringsgraden af billede, men høj opløsning er ikke en garanti for et godt billede. Der er mange andre faktorer, der er vigtige for det overordnede indtryk af billedkvaliteten såsom kameraets optik, objektivtypen og muligheden for at indstille zoom og fokus. Derudover findes der forskellige teknologier, der er indbygget i både analoge og digitale kameraer, der kan forbedre billedkvaliteten(WDR, DNR).
Generelt er god belysning en meget vigtig parameter for gode resultater med videoovervågning. I dagslys er det vigtigt at kameraerne er placeret således at objektet, der filmes er godt oplyst samtidigt med at der ikke kommer sollys ind på selve kameraet. Til optagelse om natten anvendes kameraer med indbyggede infrarøde dioder. Her er antallet og typen af infrarøde dioder afgørende for kvaliteten af belysningen. I særlige tilfælde monterer man supplerende belysning i form af IR-lamper.

Videoovervågning til privat brug

For den private bruger findes der mange anvendelsesområder til videoovervågning. Det kan både være overvågning af ejendele i forhold til hærværk, husdyr eller som en del af tyverisikringen af hjemmet. I forhold til sidstnævnte kan videoovervågning dels have en præventiv effekt, hvis der skiltes tydeligt med at området er videoovervåget, og det kan være et godt værktøj for politiet i forhold til opklaringen af et indbrud.

For at sikre et almindeligt paracelhus med videoovervågning anvendes typisk 2-6 kameraer for at dække alle vinkler, hvorfra eventuelle indbrudstyve kan påtvinge sig adgang. De vigtigste hensyn i forhold til kamera-valg, hvad enten man vælger et analogt kamera eller et IP-kamera, er at linsen passer det til område man ønsker at dække, samt at der er tilstrækkelig belysning, især om natten, enten fra kameraets nightvision eller fra eksterne lyskilder.

Kameraets linse afgører grundlæggende, hvor tæt på objekter fremstår på optagelserne, samt hvor stor betragtningsvinklen er. Den mest almindelige linse på overvågningskameraer er på 3,6 mm, hvilket giver en betragtningsvinkel på ca. 65 grader. Denne linsetype er beregnet til at filme objekter, der er forholdsvis tæt på kameraet, og dækker en afstand på op til 10 meter afhængigt at kameratypen. Hvis man ønsker at filme objekter, der ligger længere væk end dette skal der vælges en linse med kraftigere zoom. Hvis det for eksempel er en gårdsplads med indkørsel, der ligger 20 meter væk skal der anvendes et kamera, der har kraftigere zoom(eks. 15-20), for at man får billeder af god kvalitet. Her skal man være opmærksom på at betragtningsvinklen mindskes, således at man får et mindre udsnit af området. Af denne grund kan det i nogle tilfælde være hensigtmæssigt at anvende forskellige kameraertyper, med forskellige zoom-egenskaber, for at få sin ejendom dækket optimalt ind.

Har du spørgsmål eller kommentarer?

Har du et spørgsmål eller en kommentar i forbindelse med videoovervågning, så benyt endelig kommentarfeltet nedenfor. Vi svarer glædeligt på alle typer af spørgsmål.

Kommentarer