Sikker ejendom - Blog om videoovervågning og alarm.

Video-baluner – den professionelle måde at kabelføre

Video balunerVed installation af videoovervågning er den mest anvendte kabeltype coax-kabel, men der findes alternativer. Ved brug af video-baluner, kan man anvendes almindeligt UTP-kabel, eller i daglig tale: netværkskabel.

Coax er godt, men UTP-kabler er bedre

Coax-kabel kræver en tyk skærmning for at kunne levere et godt og tilfredsstillende signal beregnet til videoovervågning – derfor tykkelsen. Dertil kommer, at coax-kabel ofte ikke kan klare at blive bøjet i ret stort omfang, før der sker en forringelse af signalet eller et brud på kablet. Coax-kabel er således både svært at kabelføre grundet tykkelsen og svært at arbejde med grundet den ringe modstandsdygtighed over for bøjninger af kablet. I forlængelse hertil er coax-kabel relativt dyrt, og kabelomkostninger bliver typisk dramatisk høje, når man taler om kabelføring, der strækker sig over eksempelvis op til flere hundrede meter.

Video-baluner sammen med UTP-kabler

I stedet burde man – som vi i SECUBI – anvende såkaldte video baluns (på dansk: videobaluner), når der kabelføres over længere afstande. Video baluns konverterer et balanceret signal til et ubalanceret signal. Dette betyder, at der kan anvendes UTP-kabel i stedet for coax-kabel. UTP-kabel kendes blandt andet fra netværkskabler: Det er tyndere, det er nemmere at arbejde med, ligesom denne løsning er langt, langt billigere. Video baluns er efter vores opfattelse den eneste rigtige metode, hvis der skal føres kabler over længere afstande.

Baluner i mange afskygninger

Det er tilmed muligt at få video baluns, som også transmitterer strøm og eventuelt lyd i et og samme kabel (udover videosignaler). Desværre er det således, at man må forvente et væsentligt tab af spænding over længere afstande, hvilket typisk ikke er noget problem for selve billedkvaliteten eller for et overvågningskamera generelt (selvfølgelig op til en vis grænse). Det er dog et problem for eventuelle indbyggede, infrarøde dioder, idet disse er relativt strømkrævende. I takt med at kabellængden forøges, falder styrken af disse dioder. Derfor anbefaler vi ikke denne løsning, hvis infrarødt nattesyn er en nødvendighed. I stedet bør man anskaffe sig video baluns, som kun transmitterer videosignalet. Afhængig af kvaliteten på disse kan man forvente en kabellængde på op til 300 meter ved farvekameraer og hele 600 meter ved sort/hvid-kameraer, før kvaliteten ikke længere er tilstrækkelig god. Der findes forskellige forstærkere, som kan øge kabellængden yderligere, men disses formåen er typisk meget svingende og prisen er høj.

Installationen af overvågningsudstyr, hvor det er nødvendigt at kabelføre over længere afstande, bliver langt nemmere ved brug af video baluns og UTP-kabel. Dernæst er prisen markant lavere. Ved kabelføring over kortere afstande (op til 30 meter) er færdiglavet coax-kabel (typsik BNC) stadig et fornuftigt valg i mange tilfælde.

Kommentarer