Sikker ejendom - Blog om videoovervågning og alarm.

Find det rigtige IP-kamera

Overvågning med IP-kameraIP-kameraer (også kaldet netværkskameraer) er blevet en mere udbredt form for overvågning i mange sammenhænge – og med god grund. De fleste private samt virksomheder har i forvejen installeret en eller anden form for netværk (trådløst eller med kabel), og det er dette allerede eksisterende netværk, som i netværkskameraerne benytter sig af. Ligeledes kan IP-kameraer tilgås overalt, blot der er internet til rådighed.

Højere opløsning med et IP-kamera

Det stærkeste argument for at vælge et IP-kamera fremfor et almindeligt overvågningskamera er, at opløsningen typisk er højere. Opløsning er som bekendt et udtryk for billedernes størrelse, og jo større billedet er, jo større er detaljerne. Formålet med at videoovervåge er som bekendt typisk at genkende detaljer såsom ansigter, beklædning, nummerplader osv., og derfor er opløsning et vigtigt parameter.

Se billedkvaliteten

Nedenfor ses et IP-kamera til ca. 2500 kr. inkl. moms, der både kan bruges ude og inde samt dag og nat.

IP-kamera med PAN/TILT

På vores webshop har vi et bredt sortiment af forskellige IP-kameraer. Du kan se vores udvalg af IP-kameraer her.

Hvordan tilsluttes og betjenes et IP-kamera?

Største fordel ved ip kameraer er nok, at det ikke er nødvendigt at kabelføre til det enkelte kamera, som typisk er det mest besværlige ved opsætning af traditionel overvågning. Det enkelte kamera tilsluttes blot netværket og modtager en IP-adresse fra netværkets router. I de fleste tilfælde medfølger der software, der kan finde kameraets IP-adresse. Når adressen er fundet, kan kameraet tilgås direkte igennem en browser, og der kan både ses et live-stream, ligesom det er muligt at ændre kameraets indstillinger — som fx lysstyrke, optagetilstand. Vil man blot tilgå sit IP-kamera lokalt (dvs. på samme lokale netværk), skal der ikke foretages ændringer i router eller andet på netværket.

Befinder man sig i sommerhuset, på arbejdet eller et tredje sted, kan det være ideelt at kunne tilgå sit kamera via internettet. Her skal der åbnes en port i routeren, som kameraet får lov at kommunikere over. Dette gøres let ved at logge ind på routeren via en browser. Hvordan det specifikt gøres, afhænger af kamera- og routermodel. Du kan læse vores generelle guide til, hvordan man laver en såkaldt port forward i din router.

Dette åbner også op for en mere fleksibel overvågningsform, idet det er muligt at adskille det sted, hvor det enkelte IP-kamera er monteret og det sted, hvor optagelserne gemmes. Ønsker man det, kan man optage fra et IP-kamera i sommerhuset på en pc placeret på hjemmeadressen. Optagelserne sendes dermed over internettet og gemmes. Man er dermed ikke længere begrænset i forhold til afstand mellem kameraer og optageenhed (computer), og risikoen for vandalisering af optagelser mindskes også.

PoE – strøm gennem netværkskabel

De fleste IP-kameraer i god kvalitet understøtter PoE, der gør det muligt at føre både strøm og videosignal i ét netværkskabel. Dette har den naturlige fordel, at der kun skal trækkes ét kabel pr. kamera. Da det ikke er alle kameraer, der understøtter denne funktion, skal man have gjort sig overvejelser om, om man ønsker denne funktion før et eventuelt køb. Læs mere om PoE her.

Lagring af optagelser fra IP-kameraer

Pc software: Et IP-kamera leveres typisk sammen med software, som kan installeres på en pc. Via denne software kan man se og betjene et eller flere IP-kameraer og naturligvis også gemme optagelserne. Det er ikke nødvendigt at installere softwaren hvis man blot vil se et live-stream, da IP-kameraet kan tilgås fra en browser, men det er smart, hvis man ønsker at gemme optagelserne på sin pc, eller hvis man har flere kameraer tilsluttet. Vær opmærksom på, at de er en begrænsning for, hvor mange IP-kameraer den enkelte software kan håndtere på samme tid. Dette svinger fra producent til producent, men ligger typisk mellem 8 og 32 kameraer.

NVR: En NVR (Network Video Recorder) er en optageenhed, der er specielt designet til optagelse og håndtering netværksbaseret videoovervågning. NVR’en fungerer stort set som en pc, hvor der er installeret en optagesoftware. Den store forskel er dog, at en NVR, ligesom IP-kameraer, er designet til netværksbrug og derfor kan tilgås og konfigureres igennem en browser. Det har den fordel, at enheden kan tilgås fra flere steder på én gang både lokalt og over internettet. Derudover har NVR’en ofte specifikke funktioner som eksempelvis indbygget PoE-switch og RAID (harddiskspejling). En anden fordel ved en NVR er, at den har et langt lavere strømforbrug end en almindelige pc, da den netop er dedikeret til videoovervågning og ikke skal anvendes til andre formål.

NAS: En NAS (Network-attached Storage) kan anvendes på stort set samme måde som en NVR. En NAS er dog en langt simplere løsning, der i princippet blot virker som en harddisk, der er koblet på netværket. Der findes NAS-modeller, der har en avanceret optagelsessoftware indbygget, men den grundlæggende funktionalitet er, at man i IP-kameraets interface tilføjer NAS’en som et netværksdrev og herefter får kameraet til at gemme optagelser der. Alternativt kan man streame sine optagelser til NAS’en via FTP-protokollen. NAS er en populær løsning, fordi mange allerede har en NAS i husstanden til andre formål såsom lagring af musik og film.

SD-kort: Enkelte typer af IP-kameraer indeholder et SD-kort-slot, der gør det muligt at lagre optagelserne direkte på et SD-kort. Dette kan både anvendes som en backup-løsning eller som primær lagring. Fordelen ved denne løsning er, at IP-kameraet dermed også fungerer som optageenhed, hvorfor man ikke behøver at have en pc til at stå tændt. Dette er ideelt de steder, hvor der er et mindre behov for overvågning — fx til privat brug.

Specialfunktioner

Udover den basale funktion at kunne vise et videostream via netværket, har mange IP-kameraer også indbygget en række specialfunktioner. Disse er ikke relevante for alle brugere, men vi vil alligevel nævne dem, idet de for visse brugere kan være ganske nyttige.

Følgende specialfunktioner er indbygget i mange IP-kameraer på markedet, men har man et specifikt behov, bør man altid undersøge, hvorvidt kameraet understøtter dette:

– Mulighed for overførsel af optagelser via FTP til en server.
– RTSP og den mobile streamingstandard 3GPP
– Digitalt input/outputs, der kan anvendes ved sammenkobling til alarmer og andet eksternt udstyr
– Lyd input/out
– Indbygget mikrofon
– Optagelse ved lydregistrering

 

Kommentarer