Sikker ejendom - Blog om videoovervågning og alarm.

Danske vognmænd kæmper mod dieseltyverier

Dieseltyveri lastbilNy tendens generer i stigende grad de danske vognmænd. Dieseltyverier er blevet mere og mere almindelige. Formand for brancheforeningen Frie Danske Lastbilvognmænd, Christian Jensen, anslår, at der årligt stjæles dieselolie for et millionbeløb. Hos politiet har man en teori om, at dieseltyverierne skyldes de høje priser på brændstof.

De dyre dråber

Lastbiler tankes ofte med op til 700 liter dieselolie, hvilket har en værdi i omegnen af 7000 kroner. Derfor er det eftertragtet for tyvene at gå efter brændstoffet. Kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi, Carsten Andersen, fortæller, at dieseltyverierne foregår ved, at gerningsmændene – som har specialiseret sig i brændstoftyveri – har placeret store tanke i varevogne og pumper olien direkte ud af lastbilernes tanke. Det sker typisk, når vognmændene overnatter på rastepladser eller transportcentre. Dog er dieseltyveri også et problem, når lastbilerne holder parkeret hos deres vognmænd. Politiet har er klar fornemmelse af, at formålet med tyverierne er videresalg, hvor olien enten bliver solgt til brug i biler eller som fyringsolie.

Svært at få erstatning

Dieseltyveri er især et stort problem for vognmænd, fordi det er svært at få erstatning for tyverierne. Brancheforeningen Forsikring og Pension slår fast, at forsikringen ikke dækker dieseltyverier, hvor brændstoffet er blevet stjålet direkte fra lastbilens tank. Også selvom der er lås på.

Forebyggelse mod dieseltyveri

Når det er svært at få erstatning for dieseltyverier, er det en god idé gøre noget forebyggende for at undgå dens slags kriminalitet. Både transportbranchens foreninger, Det Kriminalpræventive Råd og politiet anbefaler, at vognmænd forsyner deres lastbilers tanke med såkaldte tankstudser. En studs forhindrer med et gitter, at tyve kan stikke en pumpe ned i tanken. Dog omgår nogle tyve studserne ved at banke hul på tanken.

En anden sikringsmetode er at installere en elektronisk brændstofalarm på lastbilens tanken. Den vil straks registrere, hvis der forsvinder usædvanlige mængder diesel fra tanken hurtigt og alarmere vognmanden. Slutteligt er der også nogle vognmænd som vælger at installere videoovervågning som et middel i kampen mod brændstoftyverier.

Kilde: TV2 Lorry og Erhvervsbladet.

Kommentarer